5/5 (3)

Het begrip inkomen is grofweg te verdelen in twee typen namelijk actief inkomen en passief inkomen. In deze blog gaan we uitleggen wat de verschillen zijn van actief inkomen en passief inkomen. Daarnaast geven we enkele voorbeelden van banen die jij zou kunnen doen als Digital Nomad om zowel actief als passief inkomen te genereren. Persoonlijk verdien ik geld via zowel passief als actief inkomen. Echter kan ik iedereen adviseren de meeste tijd te investeren in passief inkomen omdat je dit na verloop van tijd helpt om vrijheid te realiseren in je werk.


Wat is actief inkomen?

Het principe van actief inkomen is dat je geld krijgt voor tijd. Wanneer mensen in loondienst zijn is dit eigenlijk altijd het geval. Maar ook ondernemers kunnen geld verdienen met actief inkomen. Wanneer jij als ondernemer jezelf per uur wat je investeert in een taak laat uitbetalen, ontvang je actief inkomen. Over het algemeen verleen je bij actief inkomen een bepaalde service naar de klant. Het kan daarnaast ook zijn dat je bij actief inkomen wordt betaald voor een project zoals het maken van een website/film/tekst of een andere vorm. Het idee is dat bij actief inkomen je geen inkomsten meer hebt wanneer je er geen tijd meer in steekt.

Het is zeker mogelijk om veel geld te verdienen met actief inkomen. Voorbeelden van banen waarmee je geld verdient via actief inkomen zijn bijvoorbeeld advocaten en dokters. Het probleem van actief inkomen is dat er een hoop stres bij komt kijken. Wanneer je stopt met werken, stopt het inkomen waardoor je continu afhankelijk blijft van andere zoals wanneer je in loondienst bent je baas of wanneer je voor jezelf werkt klanten.

Voorbeelden van actief inkomen als digital nomad

  • Personal assistant
  • Freelance copywriter
  • Website developer
  • Social media manager
  • Consultant

Wat is passief inkomen?

Waarschijnlijk weet je al een beetje van passief inkomen. Dit is de vorm van inkomen die ik vrijwel iedereen kan aanraden. Bij passief inkomen is de tijd ten opzichte van inkomen relatie niet zo sterk als bij actief inkomen. Bij passief inkomen investeer je in een project om er nadat je het project hebt afgerond structureel een inkomen aan kunt verdienen. Op het moment dat je minder tijd in een project steekt, betekent dat niet dat je inkomen stopt.

De beste manier om passief inkomen te realiseren is online. Dit omdat het via internet mogelijk is om zoveel zaken te automatiseren. Daar draait passief inkomen dan ook om, automatisering. Via passief inkomen hoef je niet fysiek aanwezig te zijn op een locatie om geld te verdienen.

Voorbeelden van passief inkomen als digital nomad.

Waar zou jij je op moeten richten als digital nomad?

Momenteel verdien ik geld met zowel actief als passief inkomen. Echter focus ik voornamelijk op het realiseren van passief inkomen. Dit doe ik omdat mij dit na verloop van tijd meer vrijheid biedt en deze vrijheid kan ik weer inzetten om mijn passief inkomen verder te vergroten door nieuwe projecten op te zetten. Het is niet zo dat wanneer je jezelf richt op het genereren van passief inkomen, dat je daarnaast geen actief inkomen kunt genereren. Sterker nog, de meeste digital nomads doen het op deze manier.

Hier onder enkele vragen beantwoord over passief en actief inkomen:

Wat voor inkomen is hoger passief of actief inkomen?

Het is zeker niet zo dat je doormiddel van passief inkomen meer geld verdient dan met actief inkomen. Het verschil zit in de relatie tussen tijd en geld. Via passief inkomen kun je er voor zorgen dat je structureel voor een langere tijd een bepaald inkomen realiseert zonder dat je daar zelf meer tijd in hoeft te steken.

Bij wat voor inkomen werk ik meer uren passief of actief?

Het is zeker niet zo dat passief inkomen minder hard werken is dan actief inkomen. Het verschil zit het in de verdeling van tijd. Bij passief inkomen investeer je tijd voordat je er een inkomen aan verdient. Als voorbeeld, wanneer je een YouTube video maakt, investeer je tijd aan het maken van een video, bewerken en promoten ervan. Het inkomen wordt pas gegenereerd wanneer de video online staat. Wanneer de video live is, verdien je inkomen zolang deze wordt bekeken. Bij actief inkomen verdien je altijd een x bedrag wanneer een bepaalde hoeveelheid tijd is geïnvesteerd.

Wat heeft meer risico, actief of passief inkomen?

Naar mijn mening is actief inkomen veel risico voller dan passief inkomen. Dit omdat je afhankelijk bent van externe om inkomen te verkrijgen. Wanneer je ondernemer bent met actief inkomen, is het altijd een risico of je continu nieuwe klanten kunt werven. In loondienst, is het mogelijk dat je inkomen van de een op de andere dag stopt. Wanneer je investeert in passief inkomen, is er veel meer continuïteit in je inkomen en zal deze nooit van de ene op de andere dag stoppen.

Wanneer je bovenstaande blog hebt gelezen, zul je merken dat ik persoonlijk een voorstander ben van passief inkomen ten opzichte van actief inkomen. Dit omdat je voor jezelf vrijheid realiseert. Of je er nou voor kiest om je tijd te investeren in actief of passief inkomen is helemaal aan jou. Wanneer je een overzicht wilt hebben van wat voor type jobs er zijn om inkomen te verdienen als Digital Nomad, zou je eens de blog ‘Met deze 15 banen kun je overal ter wereld werken!‘ kunnen lezen. Wanneer je vragen hebt over passief en/of actief inkomen kun je een reactie achterlaten onderaan dit bericht. Dan zullen we deze zo snel mogelijk voor je beantwoorden!

 

Wat vond je van dit artikel?