5/5 (2)

Er zijn veel mensen in Nederland die er van dromen om een eigen onderneming te starten in de vorm van een webwinkel. De vrijheid van het hebben van een eigen webwinkel spreekt velen aan. Veel mensen hebben de indruk dat het opstarten van een webwinkel een enorme klus is met hoge investeringen. Echter zijn websites als bol.com en fonq.nl ook gewoon begonnen vanaf een zolderkamertje. Alles wat groot is geworden is ooit klein begonnen. Zo kun je met WordPress voor bijna gratis je eigen webwinkel beginnen en starten met online geld verdienen. Wil je liever op een andere wijze online geld verdienen zoals door een affiliate website? Lees dan de blog “Online geld verdienen, welke manier past bij jou?” In deze blog hebben we het er over om met minimale middelen een zo groot mogelijk resultaat te behalen.


Start een webwinkel met WordPress

De naam WordPress wordt over het algemeen vaker geassocieerd met blogs dan met webwinkels. Echter is het bijzonder eenvoudig om je WordPress website binnen no-time om te toveren naar een webwinkel. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn de juiste plug-ins en tools om jouw webwinkel tot een succes te maken. Zo ben ik zelf ook ooit gestart met een WordPress webwinkel en is deze nu in enkele jaren uitgegroeid tot een shop met duizenden bestellingen per maand.

Voordelen van WordPress als webwinkel software

WordPress is een open-source CMS (Content management system, de software waarmee je een website bouwt). Dit houdt in dat plug-in ontwikkelaars van over de gehele wereld plug-ins kunnen aanbieden, gratis of tegen betaling, om het maximale uit jouw WordPress website te halen. Bij andere systemen dien je vaak zelf een bepaalde functie te laten ontwikkelen op maat voordat je het kunt gebruiken. Deze ontwikkelaars bieden over het algemeen zowel een ‘lite’ als een ‘pro’ versie aan van deze plugins. Het doel hiervan is om uiteindelijk geld te verdienen wanneer je de ‘pro’ versie aanschaft na gebruik van de ‘lite’ versie. Echter kun je met verschillende gratis plug-ins al een hoop bereiken. Zelf ben ik vaak overgestapt op de betaalde versie toen mijn webwinkel begon te groeien en ik meer investeringsbudget had.

Daarnaast is WordPress uitstekend voor de vindbaarheid in Google. Het biedt genoeg ingebouwde functies waar Google helemaal dol op is. Zeker wanneer je in je webwinkel een ingebouwde blog bijhoudt. Voor Google is het erg gemakkelijk om deze blog berichten te lezen en op te nemen in de zoekmachine. Dit biedt je daarom een voordeel ten opzichte van de concurrentie en hierdoor ontvang je sneller je eerste klanten in je winkel.


In 4 stappen naar je eigen WordPress webwinkel

We leggen je in enkele duidelijke stappen uit hoe je gemakkelijk een eigen webwinkel start met WordPress

1. Vind de juiste WordPress hosting partner

Sorry, het is niet volledig gratis. Dit was een kleine leugen om de titel extra mooi te laten klinken. Een hosting partij is eigenlijk het enige wat een beetje geld kost voor het opzetten van je webwinkel en stelt ten opzichte van een webwinkel laten ontwikkelen helemaal niets voor.

Een hosting partij helpt je bij het afsluiten van je hosting en domeinnaam. Een hosting bedrijf is een bedrijf die er voor zorgt dat jij online opslag krijgt waar je je website op kunt opslaan. Daarnaast kies je een domeinnaam die wordt geregistreerd. Een domeinnaam is de naam van jouw website (dus www.jouwdomeinnaam.nl). Bij de keuze voor een domeinnaam is het belangrijk dat je de juiste zoektermen van jouw product in de domeinnaam vermeldt. Dit omdat Google dan weet waar je website over gaat. Ga je bijvoorbeeld ondergoed verkopen, dan kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor een domeinnaam met de term ‘ondergoed’ er in verwerkt. Vaak worden deze termen gekoppeld met een algemene term als bijvoorbeeld kopen, bestellen, online, plaza, winkel etc. Zo heb je alvast een voorsprong op je concurrenten in de online rankings. Pak maar eens een vel papier en ga eens nadenken welke domeinnamen je allemaal kunt bedenken.

Ons advies voor een goede Hosting partner? Wij hebben goede ervaringen met yourhosting.nl waar je al voor een paar euro kan starten met het maken van jouw WordPress webwinkel. Daarnaast is een groot voordeel van yourhosting.nl dat je WordPress al op jouw eigen website kan installeren met 1 klik op de knop. Dit scheelt een hoop tijd en een hoop technische zorgen die je helpen om snel te kunnen starten met geld verdienen met jouw WordPress webwinkel. Via de website van yourhosting.nl kun je direct checken of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.

WordPress in een paar klikken online!

2. Installeer je WordPress website.

Wanneer je hebt gekozen een webwinkel te hosten met yourhosting.nl, installeren zij WordPress voor je. Dit scheelt je een hoop tijd en moeite. Daarnaast profiteer je automatisch van updates waarmee je zelf minder technische kennis hoeft te hebben. Na het afsluiten van je pakket wacht je af tot je bericht krijgt van yourhosting en je bent klaar om te starten met het bouwen van je webwinkel. Het is ook mogelijk om WordPress los te installeren op een los hosting pakket. Dit doe je door de Nederlandse versie van WordPress te downloaden en deze te installeren via FTP. Let wel op! Dit werkt niet zo eenvoudig als WordPress hosting zoals hierboven vermeld en gaat je op termijn meer tijd kosten.

3 Kies een thema

Er zijn veel gratis thema’s beschikbaar die uitstekend werken met Woocommerce. Kijk bijvoorbeeld eens een keer op de site van Colorlib voor veel mooie gratis thema’s. Deze thema’s kun je downloaden en installeren in je website. Net zoals bij de plugins, zijn er van de meeste thema’s twee versies beschikbaar namelijk een lite versie en een pro versie. In het begin voldoen deze lite versies vaak. Maar wanneer je na verloop van tijd meer functies aan je webwinkel wilt toevoegen, is het raadzaam over te stappen op een pro versie van deze thema’s.

Een thema installeren in je WordPress website doe je als volgt. Wanneer je bent ingelogd in je website ga je naar Weergave > Thema’s > druk op ‘nieuwe toevoegen’ > selecteer vanaf de computer het gedownloade zip bestand waar je thema in staat. Wanneer dit thema geïnstalleerd is, druk je op activeren. Ga daarna naar je website en bekijk of dit thema voldoet aan je wensen. Voldoet dit niet? Download dan een ander thema en begin opnieuw.

4 Installeer Woocommerce

Installeer Woocommerce in je WordPress webwinkel. Dit doe je als volgt: ga naar Plugins -> Nieuwe plugin -> Zoek op ”Woocommerce” en druk dan op ”installeren”. Verder is het aan te raden om de handleiding van Woocommerce eens door te nemen om meer over Woocommerce te weten te komen.

Naast het opzetten van een webwinkel, kan WordPress ook prima worden ingezet als hulpmiddel om een affiliate website te maken waarmee je verschillende producten kunt vergelijken en direct vanaf een productpagina de klant kan doorverwijzen naar het product.

TIP: Neem de WordPress handleiding door voor meer informatie over het systeem

Helaas kunnen we niet in één blog het gehele systeem van WordPress uitleggen en zullen hier dan ook nog vaker op terug komen. Wel kunnen we je alvast op weg helpen door je te adviseren naast de handleiding van Woocommerce ook de handleiding van WordPress zelf een keer goed door te nemen. Daarnaast zijn er nog vele plugins om jouw WordPress webwinkel helemaal naar je eigen wensen aan te passen. We hebben hier een aparte post over geschreven: Deze WordPress plugins zijn onmisbaar voor startende websites

 

Wat vond je van dit artikel?