5/5 (1)

Vanuit Don Det – Laos

Vandaag is het exact 6 maanden geleden dat ik mijn backpack heb ingepakt en de deur van mijn appartement in Nederland heb dichtgedaan om deze voor een lange periode in te ruilen om aan de slag te gaan als digital nomad in Azië. Momenteel zit ik in de laatste weken van mijn verblijf en begin daarom al steeds meer te reflecteren op deze geweldige periode in mijn leven. Het voelt soms onwerkelijk aan als ik terugdenk aan al de momenten tijdens mijn reis en door welke fases ik heen ben gegaan. Wat is er terecht gekomen van mijn verwachtingen vooraf aan deze reis?

Van reislust naar heimwee naar wegwee

Wanneer ik mijn foto’s terug kijk van de eerste twee maanden in Thailand en Maleisië, heb ik nog altijd het gevoel dat deze periode op mij het meeste indruk heeft gemaakt. Het was de eerste periode dat ik voor langere tijd in mijn eentje in Azië rondliep en heb ik deze periode vrienden voor het leven gemaakt. Zeker met mijn verjaardag in November als hoogtepunt. Wanneer ik hier op terug kijk denk ik dat ik in die periode nog vaker versteld stond van alles wat ik om mij heen zag.

Na deze tijd bracht ik 2 maanden door in Indonesië waar ik veel heb gereisd met vrienden die ik vooraf heb ontmoet in Thailand en Maleisië en daarnaast veel bezoek heb gehad van vrienden en familie van thuis. Zelf ben ik voor deze trip ook al een aantal keer in Indonesië geweest en spreek de taal een beetje. Daarnaast heb ik op Lombok en Bali een hoop lokale vrienden die ik natuurlijk altijd bezoek. Hierdoor voelt Indonesië voor mij altijd als mijn thuis weg uit Nederland.

Na Indonesië, vond ik het tijd om mijzelf opnieuw uit te dagen. Voor mijn gevoel was ik veel te comfortabel met de mensen om mijzelf heen en vond daardoor weinig uitdaging in het ontmoeten van nieuwe mensen en hierdoor te leren van nieuwe culturen, mensen, normen en waarden. Dit viel in het begin heel erg tegen. Ik boekte een ticket naar de Filipijnen om daar te genieten op de mooiste stranden ter wereld. En hoe raar het ook klinkt, dit was waarschijnlijk de meest lastige periode uit mijn hele reis. Ik was nu 4 maanden weg van thuis en begon de structuur van thuis te missen. Elke dag nieuwe mensen om je heen met dezelfde vragen zoals het ‘waar kom je vandaan?’ of ‘hoe lang ben je al op reis?’ had ik geen zin meer in. Op dat moment realiseerde ik mijzelf wat voor hechte vriendschappen ik heb met iedereen thuis maar daarnaast ook met de mensen waarmee ik tijdens mijn eerste periode heb mogen reizen. Dit kan dan ook aardig eenzaam voelen en hierdoor was ik in deze periode dan ook geneigd om de handdoek in de ring te gooien en een vliegticket terug naar huis te boeken. Achteraf ben ik enorm blij dat ik dit niet heb gedaan.

Na 2,5 week in de Filipijnen, was het voor mij genoeg. Een vriend uit Nederland kwam over om 3 weken mee te reizen en we hebben een geweldige tijd gehad samen in Cambodia en Laos (waar ik mijzelf op dit moment nog steeds bevind). Laos is misschien wel het mooiste land wat ik tot nu toe heb bezocht in Zuidoost-Azië en heel erg moeilijk om te verlaten. Momenteel relax ik dan ook op het kleine hippie eilandje tussen Laos en Cambodia genaamd ‘Don Det’ gelegen in de ‘4000 islands’.

Ik weet dat mijn reis op zijn einde gaat lopen, wat mij al aardig nostalgisch maakt over de reis die ik nog niet heb afgerond. Na een lange periode ben je er zo aan gewend om ‘alleen maar nooit echt alleen’ te zijn en elke dag te leren van alles en iedereen om je heen dat ik er straks weer aan zal moeten wennen om een stabiel sociaal leven te hebben met dezelfde vrienden en familie om je heen wat ik gek genoeg erg spannend vind en waar ik ook weer naar uit kijk. Daarnaast heb ik de tijd nodig om alles wat ik heb meegemaakt te verwerken en nieuwe energie te vinden om weer te gaan reizen.

Inspiratie/motivatie bulken

In 2016 ben ik ook 3 maanden gaan backpacken in Zuidoost-Azië. Toen ik terugkwam in Nederland in december 2016, was mijn voornaamste motivatie om dit opnieuw te kunnen beleven en nogmaals (voor nog langere tijd) de wereld over te kunnen reizen en te leven van mijn inkomsten als online ondernemer. Doordat ik dit had ondervonden, was ik in de maanden na terugkomst zeer productief. Ik las enorm veel boeken over online ondernemen in combinatie met reizen en heb ik mijzelf verdiept in lifestyle design. Daarna heb ik dit allemaal in rap tempo toegepast om voor mijzelf de ruimte vrij te maken om weer te kunnen gaan reizen. Dit alles was een jaar geleden van nu, kun je nagaan hoe snel de tijd kan gaan.

Ik zit nu tegen het einde van de langste periode van huis wat ik ooit ben geweest en moet zeggen ik voel mijzelf nu vrijer dan ik ooit ben geweest. Mijn voornaamste inkomsten online komen voort uit passief inkomen. Hierdoor is er voor mij (vrijwel) geen verband tussen de tijd die ik werk en het inkomen wat ik verdien maandelijks of jaarlijks. Dit geeft mij enorm veel rust en vrijheid om te doen wat ik graag wil. Echter hoe raar het klinkt, wanneer ik op reis ben, wil ik continu nieuwe dingen ervaren, proeven en beleven en zijn er veel afleidingen om mijzelf heen die er voor zorgen dat ik zaken makkelijk uitstel of tot een minimum beperk. Als ondernemer is dit op termijn erg frustrerend omdat je kansen ziet en hier graag zo snel mogelijk op wilt inspelen.

Echter, ik herinner mijzelf dat toen ik op de middelbare school zat, docenten altijd de tip gaven om na het studeren, enkele uren rust te nemen en dan opnieuw de theorie door te nemen omdat je er met een frisse blik naar kunt kijken. Dit ondervind ik nu ook. Doordat ik de projecten waar ik normaal gesproken dagelijks mee bezig ben even voor een periode naast mijzelf neer heb gelegd, heb ik de ruimte gevonden om opnieuw creatief te zijn en er achter te komen welke stappen er ondernomen moeten worden om mijn projecten weer naar een hoger plan te trekken.

Dus deze eager naar productiviteit en deze vernieuwde creativiteit gaan mij de aankomende periode helpen om weer mooie dingen neer te zetten.

Jezelf vinden tijdens het reizen.

Haha hier wordt (zeker door mede reizigers) altijd erg grappig over gedaan en ik vind het ook belachelijk als mensen hier te veel waarde aan hechten maar aan de andere kant zit er een kern van waarheid in. Door de vele gesprekken die ik heb mogen hebben met iedereen die ik heb ontmoet denk ik dat ik toch wel wel vaak genoeg uit mijn comfort zone ben getrokken en hierdoor mijzelf beter heb leren kennen. Verder hebben mijn haren en baard woeste vormen aangenomen. Ik ben benieuwd hoe dat zich verder gaat ontwikkelen in Nederland :).

Verder ben ik er achter gekomen dat ik nog meer wil gaan reizen maar dat ik tijdens mijn volgende trip iets totaal anders wil zien. Zeker omdat ik vrijwel ieder land in zuidoost-Azië heb bezocht. Mijn plan is nu dan ook om na de zomer in Nederland weer te vertrekken naar Midden-Amerika maar dit kan met de dag veranderen natuurlijk.

Verder ben ik benieuwd wat jullie graag zouden willen zien op Reisbaas. Naar welke informatie zijn jullie op zoek? Wil je meer weten over specifieke informatie voor een bestemming of meer tips over het opzetten van een online business. Wil je direct informatie over hoe ook jij de wereld over kunt reizen en online geld verdienen? Lees dan de blog Met deze 15 banen kun je overal ter wereld werken!

 

Wat vond je van dit artikel?