Nog geen beoordelingen

Dit verhaal is van Simon van Acht, een Digital Nomad die ik heb ontmoet in Chiang Mai (Thailand) enkele maanden geleden. Tijdens mijn reizen door Zuidoost-Azië, ben ik altijd in contact gebleven met Simon en hebben we onze ervaringen op het gebied van werken en reizen met elkaar gedeeld. In deze blog vertelt Simon zijn verhaal. De aankomende tijd gaat Simon meer verhalen voor ons schrijven waarin hij zijn ervaringen deelt. Hou onze blog en Facebook pagina daarom in de gaten!

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Hi! Mijn naam is Simon en ik ben een freelance designer en (reis)fotograaf (@simonvanacht) die momenteel de wereld rondreist! Ik kom uit een kleine dorpje uit Noord-Brabant, maar ik heb het grootste deel van mijn leven in steden gewoond zoals Stockholm en New York. Ook ben ik op zoek naar de lekkerste hamburger ter wereld, een uit de hand gelopen passie zullen we maar zeggen.

Hoe is je keuze voor een digital nomad levensstijl ontstaan?

Eigenlijk is dit vrij natuurlijk gebeurd. Mijn aanvankelijke droom om te emigreren naar New York ging niet door vanwege visa issues, en ik had sterk het gevoel dat ik niet meer op mijn plek was in Nederland. In mijn fulltime baan als UX designer bij een groot designbureau voelde ik me meer en meer beperkt in mijn vrijheid en creativiteit. Ik woonde nog bij mijn ouders, had al flink wat gespaard en de wereld lag letterlijk aan m’n voeten. Toen ik heb besloten om te gaan reizen heb ik ook ontslag genomen bij mijn werkgever en nog 3 maanden voordat ik op reis ging als freelancer gewerkt. Mijn opdrachtgevers waren zo tevreden dat ze me ook projecten geven terwijl ik nu de wereld rondreis. Het is dus geen hele bewuste keuze geweest maar meer uit zichzelf ontstaan.

Wat is je specialisatie als digital nomad?

De term die in onze branche wordt gebruikt is user experience design. Kort gezegd houd ik me bezig met het oplossen van problemen voor merken, waarbij ik de ervaring van de gebruiker centraal stel. Ik verbind merken met mensen online door concepten en ontwerpen te maken. Mijn focus ligt met name op digitaal gebied zoals websites, apps en systemen, maar het ligt aan de oplossing in wat voor vorm het gegoten wordt.

Hoe ziet voor jou de combinatie werken en reizen eruit, en hoe bevalt dit?

Ik ben nu bijna 5 maanden op reis en tot op heden heb ik erg veel tijd gehad om de landen die ik heb bezocht te ontdekken. Dit was vooral in de eerste maanden heel erg fijn omdat ik ook nog erg moest wennen aan het leven als backpacker. Na een tijdje kwam er af en toe een opdracht binnen van een paar uurtjes, maar inmiddels heb ik twee wat grotere projecten die wat meer tijd kosten. Daardoor moet ik nu wat strakker mijn werkdagen plannen, maar als digital nomad heb je het voordeel dat je flexibel bent en daar dus makkelijk op in kan spelen. Wel reserveer ik x aantal uren per week voor mijn klanten waarin ik werk kan verzetten of calls heb om de voortgang te bespreken. Momenteel is de verhouding werken/reizen denk ik 20/80.

De combinatie werken en reizen bevalt tot nu toe erg goed. Veel mensen die ik ontmoet zeggen dat ik een ideaal leven leid: ik heb een geweldige baan en kan dit perfect combineren met het ontdekken van de wereld. Soms voelt dit erg goed, maar ik denk ook dat mensen onderschatten hoe lastig het soms is. De verleiding is namelijk groot om met mensen van je hostel wat te gaan doen, op stap te gaan of te denken ‘werk komt morgen wel’. Als digital nomad moet je daarom wel beschikken over een verantwoordelijkheidsgevoel wat geschikt is om reizen met werken te combineren. Werken tijdens mijn reis helpt me wel om de ‘reismoeheid’ tegen te gaan en mijn gedachten te verzetten.

Welke tools en apps gebruik je in je werk als designer?

Voor het creatieve werk gebruik ik stiften en papier, Adobe CC suite, Sketch en Principle. Om aantekeningen te maken gebruik ik Evernote en om te communiceren met mijn klanten gebruik ik Gmail, WhatsApp en Skype. Voor mijn boekhouding (want ja, dat moet ook gebeuren helaas) gebruik ik het online programma MoneyMonk.

Welke belangrijke zaken die je hebt geleerd als digital nomad wil je met ons delen?

Elke digital nomad heeft een eigen specialisatie dus wellicht geldt mijn advies niet voor iedereen, maar voor mij persoonlijk is planning en structuur heel belangrijk om mijn werk goed te kunnen doen. Met mijn klanten heb ik een goede relatie – we hebben gewoon contact over WhatsApp – maar het is belangrijk om altijd duidelijk te zijn in verwachtingen van beide kanten. Wees voor jezelf ook strict als het gaat om de tijd die je beschikbaar hebt en hoe je die besteedt. Blok (halve) dagen in je kalender en maak to-do lijstjes zodat je praktisch je tijd in kan vullen.

Een ander advies is om nee te durven zeggen. Je klanten weten dat je op reis bent, dat er tijdsverschil is en je wellicht ook andere plannen hebt. Neem ook die vrijheid en zeg ‘nee’ als een klant vraagt of bijvoorbeeld de call of oplevering niet eerder kan. Hou vast aan de hierboven genoemde planning die je hebt gemaakt!

Voor iedereen die wil beginnen als digital nomad: laat je vooral leiden door de mogelijkheden die het biedt. Daarmee bedoel ik dat er ook echt wel nadelen zitten aan deze manier van leven, bijvoorbeeld geen vast inkomen of huisvesting. Zoek een manier om het voor jou te laten werken. Kom in contact met andere digital nomads, zoek naar tips en adviezen en maak een plan voor jezelf. Als je een bestaan als digital nomad echt graag wilt zul je inventief moeten zijn.

Ben jij net als Simon ook een digital nomad en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook benieuwd naar Simon’s reisverhalen en foto’s? Check dan snel zijn reisblog. Ook Simon zijn Instagram pagina wil je niet missen! Wil jij ook aan de slag als freelance designer, fotograaf of een andere manier om online geld verdienen en de wereld rondreizen? Lees dan onze blog Met deze 15 banen kun je overal ter wereld werken!

 

 

Wat vond je van dit artikel?