4/5 (1)

De laatste stap die ik nog moest nemen was om uiteindelijk mijn spullen te pakken en mijn bureau in Nederland om te ruilen voor een werkplek waar dan ook ter wereld. Alles was gereed; mijn appartement was onderverhuurd, de verzending van de webwinkel was uitbesteed. Alleen de auto is nog niet verkocht (maar dat is een zorg voor later). De eerste locatie waarvoor ik heb gekozen is Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Één van de meest populaire bestemmingen voor start-ups door het goedkope leven hier, met daarnaast een hoge levensstandaard. In deze blog vertel ik mijn eerste bevindingen als Digital Nomad en geef ik tips.

Het stellen van prioriteiten: liever werken of de toerist uithangen?

Tijdens mijn eerste dagen in Thailand heb ik een korte vakantie genomen. Deze heb ik dan ook doorgebracht in Bangkok en Pai (ten noorden van Chiang Mai). Vooral in Bangkok heb ik veel mensen ontmoet die net begonnen zijn met reizen (voornamelijk backpackers) en continu bezig zijn om zo veel mogelijk te zien in een korte tijd. Hierdoor raak je zelf ook enthousiast en wil je dit natuurlijk graag samen op pad gaan om alles met anderen te delen. Echter wil ik ook graag genoeg werk kunnen verzetten, en ik moet mijzelf dan ook voldoende kunnen afsluiten van het drukke backpackers leven. Nu in Chiang Mai geloof ik dat ik hier een goede balans in heb kunnen vinden door in een ander guesthouse te verblijven. Ik ben wel blij dat ik mijzelf de eerste dagen volledig heb kunnen richten op het zien van de omgeving en het kennismaken met de cultuur. Hierdoor kom ik minder in de verleiding om mijn werk naast me neer te leggen en de stad in te gaan.

Mijn werkplaats van de afgelopen dagen

Ontmoeten van mensen met hetzelfde doel

Toevallig genoeg ontmoette ik in mijn hostel in Bangkok een Canadees met hetzelfde doel als wat ik zelf heb: reizen en werken tegelijk. Het verschil was dat ik mijn bedrijf al in Nederland had opgezet. Voor deze jongen was het anders, hij was nog bezig met het opzetten van zijn eigen dropshipping store en moet daarom aan de slag om eerst structureel geld te gaan verdienen door middel van actief inkomen. Lees meer over actief inkomen in de blog Passief inkomen vs. actief inkomen. Werk jij voor het verkeerde type inkomen? Waarschijnlijk gaat hij dit doen door middel van het geven van Engelse les of door het invoeren van data voor bedrijven op afstand. Meer over banen waar je direct geld mee kunt verdienen terwijl je aan het reizen bent kun je lezen in de blog Met deze banen kun je direct aan de slag als Digital Nomad.

Vinden van geschikte locaties om te werken

Het leven hier is spot goedkoop. Zo kost een gemiddelde maaltijd nog geen 3 euro en verblijf ik in een guesthouse momenteel voor 250 bath per nacht, wat ongeveer neerkomt op €6,50 per nacht. Idioot als je bedenkt dat ik gemiddeld voor mijn appartement in Nederland ongeveer €20,- per nacht betaal. Wanneer ik er voor kies om te gaan werken in een co-working place, betaal ik ongeveer €5,- per dag om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten. Dit is echter vrij duur als je je bedenkt dat de koffie in mijn guesthouse ook erg goed smaakt en de internetsnelheid hier meer dan prima is. Volgende week ga ik bekijken hoe het is om te werken in Punspace co-working hier in Chiang Mai, en zal mijn ervaringen hierover delen met jullie.

Momenteel werk ik vanuit Vida Guesthouse. Goedkope privé kamers, een goede internet snelheid, goede koffie en zeer aardig en behulpzaam personeel. De Canadees is momenteel op zoek naar een appartement en vertrekt momenteel richting een AirBnB. Voor mij is dit Guesthouse momenteel een prima oplossing en kan het daarom iedereen aanraden voor een eerste verblijf in Chiang Mai.

Eerste contact met relaties in Nederland

Ook heb ik tijdens mijn eerste dagen geïnvesteerd in het leggen van de eerste contacten met bedrijfspartners in Nederland. Mijn voornaamste doel van deze Skype afspraken was om het contact opnieuw te leggen en de eerste doelen te stellen zodat het duidelijk is waar iedereen momenteel mee bezig is. De eerste contacten verliepen zeer goed en het is duidelijk wat er moet gebeuren binnen de verschillende projecten.

In het kort

Enkele tips voor wanneer je begint met werken en reizen:

  • Neem eerst voldoende tijd om te acclimatiseren, pak even je rust en ontmoet de mensen om je heen. Leer de omgeving kennen waarin je gaat werken. Dit zorgt er voor dat je later productiever kunt zijn in wat je doet doordat je minder afleiding hebt van buitenaf.
  • Breng een duidelijke scheiding aan tussen tijd om te werken en tijd om te ontspannen. Wil je graag tijd investeren in je werk, zonder jezelf dan af van mensen die alleen reizen.
  • Probeer verschillende locaties om vanuit te werken. Sommige guesthouses hebben uitstekend internet en bieden ook een rustige locatie om productief te kunnen zijn.
  • Leg contact met het thuisfront zodat voor iedereen duidelijk is wat er moet gebeuren en zodat je voor jezelf een goed overzicht hebt van waar je staat. Daarnaast is dit belangrijk om je betrokkenheid na een korte periode van afwezigheid weer te vergroten.

Op de hoogte blijven van mijn verhaal?

Wil je op de hoogte blijven van mijn reizen en hoe ik dit combineer met werken overal ter wereld? Volg dan Reisbaas op facebook en instagram of volg mij persoonlijk via instagram @robinomad. Heb jij zelf tips of ideeën voor plaatsen die ik zou moeten bezoeken en zou moeten verwerken in mijn volgende verhaal? Laat dan een reactie achter!

 

Wat vond je van dit artikel?