5/5 (1)

Na exact een maand reizen en werken vanuit Thailand, was het tijd voor een nieuwe bestemming. Maleisië is minder toegankelijk om vanuit te werken in vergelijking met Thailand. Momenteel schrijf ik deze blog alweer vanuit Lombok, Indonesië. In deze blog geef ik tips voor iedereen die van plan is om als Digital Nomad aan de slag te gaan in Maleisië.


Langkawi, Penang, Cameron Highlands en Taman Negara

Na enkele dagen in Singapore te hebben doorgebracht, heb ik een vlucht genomen naar Langkawi. Langkawi is een eiland ten noord westen van het vaste land van Maleisië. Een geweldig eiland vol met prachtige stranden, watervallen en daarnaast zeer goedkoop doordat veel producten op Langkawi vrijgesteld zijn van belasting. Daarnaast heeft het dorp waar ik verbleef (Pantai Cenang) een erg leuke vibe en heb ik enorm veel mensen daar ontmoet. Echter was het hierdoor moeilijk om mijzelf te focussen op mijn werk en makkelijker om in de avond met vrienden te genieten van de gezelligheid en de goedkope drank. Daarnaast was de WiFi snelheid op het eiland zeer laag waardoor je genoodzaakt bent om te werken vanaf een hotspot op mijn telefoon.

Een van de stranden op Langkawi

Na een week doorgebracht te hebben in Langkawi, heb ik de ferry genomen naar Penang, George Town. George Town is een zeer fijne plek om langer te verblijven en is dan ook naar mijn mening beter geschikt om vanuit te werken. Daarnaast is de stad zeer sfeervol aangekleed door de fantastische ‘streetart’ in elke straat. Daarnaast is het uitgaansleven in George Town zeer levendig.

Na George Town besloot ik om richting Cameron Highlands te vertrekken. Cameron Highlands wordt gekenmerkt door de enorme theevelden. De temperatuur in dit kleine bergdorpje is een stuk lager dan wat ik gewend was van de afgelopen maanden. Zo was het tijd om weer eens een trui aan te trekken. In Cameron Highlands heb ik een geweldige trekking tocht gedaan. Werken vanuit Cameron Highlands was zeer lastig. De WiFi was zeer traag waardoor ik alles heb moeten doen vanuit mijn persoonlijke hotspot. Direct na Cameron Highlands ben ik vertrokken naar Taman Negara voor een jungle trekking van 3 dagen (2 nachten in de jungle). Dit was ook een geweldige ervaring.

Foto: Street art in Penang

Kuala Lumpur en Melaka

Zoals je hebt kunnen opmerken, heb ik in de eerste weken in Maleisië voornamelijk gereisd en minder gewerkt. Hierdoor was het tijd om wat achterstallig werk op te gaan pakken. Kuala Lumpur is daarvoor de beste bestemming in Maleisië. Deze metropool is een compleet andere wereld dan de rest van Maleisië. De internet snelheid is geweldig en de stad biedt daarnaast enorm veel plaatsen waar je rustig kunt werken. In Kuala Lumpur vind je veel expats en mensen die zoals ik online werken. Helaas werd in gehinderd in mijn werk door een amandelontsteking waardoor ik een week in bed heb moeten doorbrengen.

Petronas torens in Kuala Lumpur.

Alles bij elkaar had ik een stuk productiever willen zijn en is Maleisië naar mijn mening minder geschikt om vanuit te werken dan bijvoorbeeld Thailand.

Tips voor werken op afstand in Maleisië:

  • Zorg bij aankomst direct voor een simkaart met voldoende data! In Maleisië is de wifi verbinding over het algemeen dramatisch. Zeker in vergelijking met Thailand. Echter is de aanschaf van een toeristen simkaart heel erg goedkoop en is de hoeveelheid data die je krijgt enorm. Zo heb ik bij aankomst een simkaart aangeschaft van 35 GB data voor 40 ringgit (ongeveer 8 euro). Deze was direct verkrijgbaar bij aankomst op Langkawi
  • Er is tijd genoeg om Maleisie te verkennen. Met een Nederlands paspoort krijg je bij aankomst direct een gratis 90 dagen visum. Daarnaast is een ‘visa run’, erg eenvoudig gedaan. Zo kun je heel erg goedkoop naar Singapore vliegen of vanuit Langkawi de boot nemen naar Koh Lipe (nog geen uur reizen) om daarna weer terug te keren naar Maleisie.
  • Zorg er voor dat je voldoende goed werkende reisstekkers mee neemt. In tegenstelling tot andere landen in Zuid-Oost Azie, is het niet mogelijk om een europese stekker te gebruiken. De stekker die in Maleisie het meeste wordt gebruikt, is gelijk aan de stekker die wordt gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. Echter zijn deze stekkers vrijwel overal beschikbaar alleen verschilt de kwaliteit enorm. Zo was de eerste stekker die ik kocht direct defect bij aanschaf.
  • Veel werk te doen? Ga aan de slag in Kuala Lumpur. KL is de meest geschikte stad om vanuit te werken door de goede wifi kwaliteit en genoeg co working places waar je flink wat werk kunt gaan verzetten.

De aankomende maanden zal ik verblijven in Indonesië. Blijf op de hoogte via Facebook en Instagram. Wil je meer weten over hoe ook jij aan de slag kunt gaan als digital nomad? Lees dan de blog Met deze 15 banen kun je overal ter wereld werken!

Groeten Robin

Volg mijn reis door zuid oost Azië via Instagram!

Wat vond je van dit artikel?