5/5 (2)

Misschien wel de grootste misconceptie van deze tijd is het gebruik van het woord ‘falen’. Wat is falen en wat kunnen we er van leren? Falen wordt door de meeste mensen gezien als kei hard op je bek gaan. Maar is dit ook zo? Is het verkeerd om een aantal keer in je leven finaal op je bek te gaan om daarna jezelf weer bijeen te rapen en het op een andere wijze te proberen? Misschien is dit wel de sleutel tot wat sommige ondernemers succesvol maakt en andere niet.

Kei hard op je bek gaan is de beste les die je kunt krijgen

Angst is misschien wel de meest heftige emotie die we kunnen voelen als mens. Angst om te falen, angst om iemand te verliezen of angst voor ziekte zijn voorbeelden van zaken die door ons hoofd schieten bijna op dagelijkse basis. Maar er schuilt iets heel gevaarlijks in angst. Angst is een hele slechte raadgever namelijk.

Het woord falen gaat vanaf nu uit je systeem

Falen bestaat niet. Het is een doorlopend leerproces en het is aan jou om dit proces in gang te zetten. Een veel belangrijkere vraag is, waar steek jij je energie in om je langer termijn doelstellingen te halen?

Leercurve

Het gaat er om dat wanneer je daadwerkelijk actie onderneemt, je er altijd een les uit kan halen. Puur succes of puur falen bestaat niet. Het gaat er om jezelf op termijn deze curve meer te sturen naar succes dan falen. Dit is een doorlopend proces. Reflectie is hierbij het belangrijkste aspect

Gun jezelf de tijd om te groeien

De uitspraak ‘Rome is ook niet in één dag gebouwd’ is een zeer bekende uitspraak. Geef jezelf daarom de tijd om te groeien en om te leren van de ervaring. Failure defeats losers and inspires winners!

Jouw doel is geen eindpunt

Het belangrijkste is om te leren dat het een continu proces is om jezelf te verbeteren en jezelf naar een hoger doel te tillen. Besef dat er geen abrupt einde bestaat aan dit proces en dat het een doorgaand proces is. Wanneer je iets op dit moment nog niet beheerst, betekent dat niet dat je dat nooit gaat beheersen.

Reflectie

Het belangrijkste aspect is dat je leert om deze reflectie op jouw doen om te zetten in opbouwende kritiek. Leer het resultaat van jouw acties analyseren naar aanleiding van de volgende vragen:

 • Welke positieve aspecten kan ik halen uit deze ervaring?
 • Wat heb ik kunnen leren van deze ervaring?
  • Persoonlijk
  • Spiritueel
  • Zakelijk
 • Wat zou ik voor de volgende keer kunnen verbeteren?
 • Was deze ervaring het waard om mijn uiteindelijke ambitie te behalen?
 • Hoe kan ik dit in de toekomst efficiënter aanpakken?

Deze vragen gaan je voor de toekomst beter inzicht geven in hoe je kunt leren van je beslissingen.

Het verschil zit hem in mensen die durven te falen

Wellicht is dit het grootste verschil. Denk je niet dat werelds grootste ondernemers nooit hebben gefaald of nooit een verkeerde beslissing hebben genomen. Kijk wat voor impact het privacy schandaal heeft gehad op Mark Zuckerberg en Facebook. Een grove misschatting heeft hem imagoschade opgelopen maar zeker ook een zeer belangrijke les geleerd en dat is de behoefte aan privacy bij het gebruik van zijn dienst. Hier kan hij in de toekomst gebruik van maken om dit verder te verbeteren. Iedere zwakte is immers een kans.

Het verschil zit hem in mensen die daadwerkelijk actie durven ondernemen en het leven naar de eigen wens durven in te richten of gaan voor wat men daadwerkelijk wil. Je eigen dromen najagen. Dus ga na wat je echt wilt en neem zo snel mogelijk actie. Trek je niet te veel aan van je omgeving en wat de negativisten om je heen zeggen.

Ben je na het lezen van dit artikel gemotiveerd geraakt om aan de slag te gaan als digital nomad? Lees dan onze blog Met deze 15 banen kun je overal ter wereld werken! Bekijk ook zeker onze categorie ‘Nomad Jobs‘. Heb je vragen, tips en of opmerkingen over hoe jij omgaat met angst en hoe je dit kan omzetten in positieve energie? Laat het dan weten in de comments!

Wat vond je van dit artikel?