5/5 (1)

Als je gaat reizen is een goede backpack natuurlijk een onmisbaar onderdeel. Tegenwoordig zijn er zeer veel verschillende soorten backpacks, voor verschillende soorten reizen en reizigers. Deze simpele guide helpt jou om een weloverwogen keuze te maken en zo de backpack te vinden die perfect bij jou past.

1. Prijs/kwaliteit verhouding

De prijs/kwaliteit verhouding van een backpack wordt met name bepaald door de sterkte en draagkracht van het draagsysteem en de ventilatie van het materiaal. Een backpack is een lange termijn investering, waarbij je logischerwijs zou zeggen dat je er wat meer aan uit moet geven. Toch is dit niet helemaal waar, de prijs/kwaliteit verhouding die je nodig hebt hangt namelijk helemaal af van je reisplannen en reisstijl. Ben je van plan de backpack voor langere tijd op je rug te dragen – bijvoorbeeld tijdens wandelingen – ga dan voor een backpack met een verstevigd harnas/draagsysteem en extra ventilerend materiaal. Ligt jouw backpack met name in de kofferbak van een taxi en op de vloer van een hostel, kies dan voor een goedkopere variant met een flexibeler draagsysteem. De euro’s die je overhoudt komen zeker van pas tijdens de rest van je reis. Ga je voor een backpack van hoge kwaliteit? Check dan Bol.com, ga je liever voor een goedkopere variant? Dan bevelen wij het merk Quechua van Decathlon aan.

2. Inhoud

  • 10 tot 30 liter: ook wel een daypack genoemd. Geschikt voor dagtrips. Wanneer je langer op reis bent en ook backpack met meer inhoud bij je hebt, is het handig om ook een daypack bij te hebben voor de kortere trips. (Check hier het aanbod voor deze categorie van Bol.com)
  • 30 tot 60 liter: Inhoud geschikt voor de minimalistische backpackers, met name naar warme landen waar alleen luchtige kleding nodig is. Geen ruimte voor een extra paar schoenen, een matje of dikke kleding. (Check hier het aanbod voor deze categorie van Bol.com)
  • 60 tot 80 liter: Onze favoriete inhoud voor elke soort reis. Ruimte voor zowel voldoende luchtige zomerkleding als wat extra dikke kleding voor koude nachten. Bovendien heb je bij dit formaat backpack voldoende plek over om een extra paar (wandel)schoenen mee te nemen. (Check hier het aanbod voor deze categorie van Bol.com)
  • 80+ liter: Een backpack met deze inhoud is vaak speciaal ontwikkeld voor meerdaagse kampeertochten in alle weersomstandigheden. Deze backpacks bieden je de ruimte voor grotere spullen als een tent en slaapzak. (Check hier het aanbod voor deze categorie van Bol.com)

3. Hoogte

De hoogte van de backpack wordt natuurlijk al in grote mate bepaald door de literinhoud van de backpack. Toch is het handig om te checken of je backpack past qua hoogte. Dit is gemakkelijk te checken door de lengte van je torso (van je heupen tot je ruggenwervel net boven je schouders) te vergelijken met de hoogte van de backpack. Zorg ervoor dat de backpack niet te ver boven je schouders uit steekt, of lager dan je onderrug hangt. Zeker wanneer je een wat zwaarder beladen backpack gaat dragen is het belangrijk dat deze je ruggenwervel niet te zwaar belast.

4. Toploader vs. Frontloader

Grofweg zijn er twee soorten backpacks: frontloaders en toploaders:

  • Toploaders, zoals de naam uiteraard al verklapt, vind je de hoofdingang boven op de backpack. Toploaders zijn vaak kleiner van formaat en lichter van gewicht. Handiger voor korte trips zoals een meerdaagse wandeltocht.
  • Frontloaders, bij dit type zit de hoofdingang aan de voorkant. Frontloaders zijn dan ook volledig open te ritsen wanneer deze op de rug liggen, waardoor je eenvoudig bij vrijwel al je spullen kan. Ook zijn deze een stuk handiger in te pakken. Wanneer je langer op reis gaat luidt ons advies dan ook: ga voor een frontloader!

5. Accessoires

Er zijn een aantal handige accessoires die je backpack kunnen beschermen tegen het weer of diefstal:

  • Vliegtuishoes: je backpack heeft waarschijnlijk meerdere ritsen en ingangen, wat de kans op diefstal vergroot. Een vliegtuighoes is een stevigere hoes waar je je backpack in kunt verpakken. Deze hoes is af te sluiten middels 1 rits en, wanneer je deze goed op slot doet, beschermd je backpack dus beter tegen diefstal. Check hier het aanbod van Bol.com.
  • Regenhoes: zeker wanneer je gaat reizen in een tropisch gebied is een regenhoes aan te raden. De meeste backpacks zijn al voorzien van een waterafstotende laag, toch zijn deze vaak niet opgewassen tegen een tropische stortbui. Uiteraard te vinden bij Bol.com.
  • Slotjes: we hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom het gebruik van een (hang)slot de kans op diefstal uit je backpack verkleint. Toch is het een handige accessoire die vaak vergeten wordt. Vooral in openbare hostels is het prettig om je backpack gesloten achter te laten. Hier vind je het aanbod van Bol.com.
  • Laptopsleeve: meer een eigenschap dan een accessoire, maar een laptopsleeve is een handige toevoeging aan je backpack. Wanneer je wilt leven als Digital Nomad zul je afhankelijk zijn van laptop, het is dus cruciaal om deze te beschermen. Een laptopsleeve is (nog) geen vast onderdeel binnen de meeste backpacks. Vaak zijn laptops met een geïntegreerde laptopsleeve ook wat duurder. Mocht je de meerprijs van een laptopsleeve niet de moeite vinden, ga dan voor een goedkopere backpack zonder laptopsleeve in combinatie met een daypack mét laptopsleeve. Voor een overzicht van backpacks met laptopsleeve, check Bol.com.

6. Het merk

Er zijn zeer veel verschillende merken die backpacks aanbieden. Veel merken bieden verschillende backpacks aan van verschillende prijs- en kwaliteit categorieën. Als je voor pure kwaliteit wilt gaan zijn de merken Nomad en Fjällräven onze favorieten. Andere gevestigde merken binnen de backpacks zijn Deuter, The North Face en Osprey, allen van prima kwaliteit met een breed aanbod. Het merk Quechua is relatief onbekend maar biedt kwalitatieve backpacks voor een zeer scherpe prijs, exclusief verkrijgbaar bij Decathlon. Ga je voor een goedkopere backpack omdat je deze lang en intensief op je rug zult dragen, dan is ons advies om voor het merk Quechua te gaan.

7. Aanbieders

Er zijn talloze aanbieders van backpacks, zowel online als offline. Onze favoriet is Bol.com, vooral vanwege de handige opties om te filteren. Uiteraard zijn er nog meer goede online aanbieders, dit is onze top 5 van online backpackaanbieders + Decathlon, exclusief voor het merk Quechua.

1. Bol.com

2. Coolblue.nl

3. backpackspullen.nl

4. travelbags.nl

5. reisartikelen.nl

Tip: Decathlon (exclusieve aanbieder van het scherp geprijsde merk Quechua)

 


 

Backpack

Wat vond je van dit artikel?